Dieta dr Dąbrowskiej SPAGHETTI POMIDOROWE: Dziś przepis na chyba najpopularniejsze danie na post dr Dąbrowskiej!
Długo szukałam swojej idealnej wersji. Sama cukinia nie imituje dla mnie w wystarczającym stopniu makaronu – jest zbyt soczysta i twarda. Dlatego zamiast polewać sosem pomidorowym surowy makaron z cukinii, postanowiłam podduszać makaron w sosie.
Tak właśnie przygotowywane jest spaghetti z cukinii w Zielonej – jednej z moich ulubionych wegańsko-wegetariańskich restauracji w Warszawie. Oczywiście kucharze dodają do tej potrawy oliwę, wegański parmezan i inne pyszności, ale my skoncentrujemy się dziś na przepisie z dozwolonych na diecie składników. ☺️
Aby zrobić postne spaghetti wystarczy zaopatrzyć się w obieraczkę do warzyw julienne, dzięki której możemy zrobić zdrowy postny makaron. Polecam obieraczkę OXO Julienne Good Grips (do kupienia tutaj). Jest idealnie ostra, przez co kształt makaronu wychodzi bardzo regularny. Ma gumową antypoślizgową rączkę, a więc krojąc makaron z warzyw ciężko byłoby zrobić sobie nią krzywdę. Bardzo polecam, nie znalazłam lepszej w tej cenie! To mój niezbędnik na poście, pisałam Wam więcej o tym tutaj: Jak zrobić makaron z cukinii? Najlepsza obieraczka.
Dieta dr Dąbrowskiej SPAGHETTI POMIDOROWE – składniki:
- 1 spora cukinia
- 2 pomidory
- ⅔ szklanki passaty pomidorowej (koniecznie tylko ze składników dozwolonych na poście)
- 4 suszone pomidory (z saszetki – nie w oleju)
- 1 spory ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- płatki chili (ewentualnie sproszkowane)
- bazylia
- oregano
- kurkuma
- pieprz
- sól himalajska
Dieta dr Dąbrowskiej SPAGHETTI POMIDOROWE – przygotowanie:
- 4 suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w takiej kąpieli, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
- 1 sporą cukinię obieramy ze skórki, a następnie robimy makaron przy pomocy obieraczki / temperówki do warzyw (ja korzystam z tej obieraczki). Robiąc makaron z cukinii omijamy znajdujące się w środku pestki.
- Do rondelka wrzucamy 2 pomidory pokrojone w drobną kosteczkę, ⅔ szklanki passaty pomidorowej, 4 odsączone drobno pokrojone suszone pomidory i kilka posiekanych listków świeżej bazylii. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy przyprawy: odrobinę chili, trochę bazylii, sporo oregano, szczyptę kurkumy, pieprz i sól himalajską.
- Podduszamy zawartość rondelka, często mieszając aby nic się nie przypaliło.
- Do gorącego sosu wrzucamy gotowy makaron z cukinii i często mieszamy.
- Kiedy makaron przejmie od sosu ciepło i porządnie zmięknie, spaghetti jest gotowe.
Smacznego! Koniecznie dajcie znać jak smakowało ❤️
Zajrzyj też tutaj:
Dieta dr Dąbrowskiej PRZEPISY – 20 najsmaczniejszych!
Jak zrobić makaron z cukinii? Najlepsza obieraczka
Dieta dr Dąbrowskiej ROSÓŁ Z MAKARONEM: przepis
Dieta dr Dąbrowskiej MAKARON KOREAŃSKI: przepis
A może chcesz wiedzieć więcej?
– dr Ewa Dąbrowska, Przywracać zdrowie żywieniem
– dr Ewa Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem
– dr Ewa Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa a harmonia ciała
– strona internetowa dr Dąbrowskiej: www.ewadabrowska.pl
Pingback: Dieta dr Dąbrowskiej - jak wytrwać i zacząć? Efekty i super przepisy! | Korzystamy z natury - blog o zdrowiu()