Penne ze szpinakiem i pomidorami – lubicie takie dania? Mam dla Was bardzo szybki przepis na zdrowy wegański obiad bez pszenicy – makaron penne w wersji żytniej! Uwielbiam to proste danie, a najczęściej robię je wtedy, gdy gdzieś się spieszę – jest niesamowicie szybkie w wykonaniu.
Składniki potrzebne do zrobienia tego makaronu mam zawsze w domu. Dlatego to penne jest idealnym daniem awaryjnym – pyszne, zdrowe i zrobicie je w nie więcej niż 15 minut!
Penne ze szpinakiem i pomidorami – czego potrzebujemy?
- 100 g makaronu żytniego pełnoziarnistego penne (ja kupuję dokładnie ten bezjajeczny makaron żytni Morima, ma wspaniały głęboki, lekko grzybowy smak!)
- kilka suszonych pomidorów (ja kupuję te pomidory suszone bez oleju BioPlanet – raz na jakiś czas robię zapas w internecie)
- duużo świeżych liści szpinaku (i tak skurczą się na patelni, kiedy odejdzie z nich woda)
- 3 ząbki świeżego czosnku (możecie dodać mniej lub więcej zależnie od upodobań)
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- czarnuszka (ja używam tej ekologicznej, robię co jakiś czas większy zapas w internecie: Dary Natury czarnuszka)
- płatki drożdżowe (zamiast parmezanu – płatki dają delikatnie słony, lekko serowy posmak)
- oregano lub zioła prowansalskie (ja preferuję tylko oregano)
- pieprz
- sól himalajska
Wegański zdrowy makaron – penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przepis krok po kroku:
- Moczę pomidory suszone w wodzie, aby usunąć z nich nadmiar soli.
- W międzyczasie myję i kroję świeże liście szpinaku.
- Gotuję makaron w lekko posolonej wodzie. Zauważyłam, że makaron żytni gotuje się dużo krócej niż pszenny, więc uważam żeby go nie rozgotować. Najlepiej przygotować makaron al dente – nieco twardszy.
- Obieram czosnek i kroję go w cieniutkie plasterki.
- Na patelni podsmażam plasterki czosnku w oliwie i dodaję kolejno w odstępach czasu ciągle mieszając: odsączone suszone pomidory, ugotowany makaron i szpinak.
- Doprawiam wszystko czarnuszką, ziołami prowansalskimi, solą himalajską i dużą ilością pieprzu.
- Już na talerzu polewam jedzenie oliwą i posypuję płatkami drożdżowymi, które pełnią funkcję wegańskiego parmezanu.
- Smacznego! ❤️