Kiedy tylko zrobiło się wiosenniej, poczułam ochotę na domowe zdrowe lody orzechowe na bazie bananów. Postanowiłam, że podzielę się z Wami prostym i pysznym przepisem, z którego korzystam najczęściej!
Te zdrowe lody orzechowe mają pyszny słodko-słony smak, który uwielbiam. Dajcie znać czy Wy też lubicie słodycze z lekkim słonym posmakiem! ☺️
Wystarczy zawsze mieć w zamrażarce przynajmniej 2 gotowe, pokrojone w plasterki banany. Kiedy już je mamy, zrobienie tych lodów przy pomocy dobrego blendera zajmuje dosłownie 5 minut. Jesteście ciekawi jak je przyrządzam?
ZDROWE LODY ORZECHOWE – czego potrzebujemy?
- 2 pokrojone w plastry, zamrożone banany (ja kupuję żółte bez plamek, bo bardziej odpowiada mi ich smak)
- pół łyżeczki cynamonu (lub mniej – ja uwielbiam cynamon, więc dodaję pół)
- pół łyżeczki syropu z agawy (może być płynny miód, jeśli używacie)
- garstka (30 g) orzeszków ziemnych solonych
ZDROWE LODY ORZECHOWE – przepis krok po kroku:
- W blenderze rozdrabniamy 30 g orzeszków ziemnych na małe kawałeczki. Przesypujemy do miseczek na dwie równe części.
- Teraz do blendera wrzucamy zamrożone banany, pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki syropu z agawy. Blendujemy!
- Do powstałej mieszanki dodajemy połowę orzeszków rozdrobnionych na początku. Mieszamy całość łyżką.
- Lody wykładamy do miseczki i posypujemy pozostałą częścią rozdrobnionych orzeszków. Smacznego!
Zobacz też: Praliny śliwkowo-czekoladowe – szybki wegański deser!
Koniecznie dajcie znać jak wypróbujecie ten przepis!
Będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnicie klikając przycisk poniżej. ❤️