Sycąca sałatka to odżywczy posiłek, który staram się jeść codziennie. Ostatnio jem na obiad jeszcze więcej świeżych warzyw, rukoli i szpinaku – właśnie w formie sporej sałatki.
Za pomocą kilku dodatków sprawiam, że moja sałatka jest bardziej sycąca. Dzięki temu taka sałatka może sama stanowić pożywny obiad. Bywa nawet, że nie jestem w stanie zjeść jej w całości i zostawiam część na później! Jakie są moje ulubione sycące dodatki?
Sycąca sałatka – 4 pożywne roślinne dodatki:
1. Zielona soczewica
To mój ulubiony sycący i pyszny dodatek do sałatki! Zielona soczewica jest delikatnie ostra, ma bardzo wyraźny smak. Nie rozgotowuje się łatwo, więc idealnie nadaje się na sypki dodatek do warzyw.
Jak przygotowuję soczewicę? ¾ szklanki suchej zielonej soczewicy płuczę w sitku, a następnie gotuję al dente. W tym czasie myję szpinak, warzywa i robię sos sałatkowy. Nie solę soczewicy, ponieważ i tak przyprawię potem całą sałatkę. Ugotowaną al dente soczewicę wykładam na duży talerz aby szybciej ostygła, a potem wsypuję do miski z zieleniną i warzywami.
Naprawdę warto zaopatrzyć się w zieloną soczewicę do sałatek! Jeśli jednak nie macie jej pod ręką, możecie spróbować dodać gotowaną al dente ciecierzycę. Jednak zielona soczewica zdecydowanie wygrywa pod względem smaku.
2. Zmielone siemię lniane
To bardzo treściwa posypka, którą uwielbiam dodawać do świeżych warzyw i zieleniny. W sklepach można kupić gotowe zmielone siemię lniane, ja jednak mielę całe ziarenka sama w zwykłym młynku elektrycznym.
Jak zaleca dr Michael Greger, dziennie wsypuję do sałatki 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego. Oprócz właściwości zdrowotnych siemię lniane powoduje, że sałatka wydaje się bardziej treściwa.
3. Kasza
Kasza potrafi nasycić na długi czas. Ponieważ jest bardzo sycąca, robiąc sałatkę nie dodaję dużej ilości – wystarczy mi pół szklanki surowej kaszy. Ugotowaną kaszę studzę przed wrzuceniem do świeżych warzyw.
Najbardziej lubię dodawać kaszę jaglaną lub gryczaną. Zawsze gotuję ją al dente – dzięki temu że jest sypka, bardzo dobrze miesza się z warzywami i zieleniną.
4. Zdrowy roślinny tłuszcz
Kto już kiedyś był na poście dr Dąbrowskiej, ten na pewno wie jak wybrakowane w smaku mogą być sałatki bez oleju czy oliwy. Dzięki dodatkowi roślinnego tłuszczu jesteśmy w stanie zjeść z przyjemnością więcej warzyw, a więc najeść się sałatką na dłużej!
Swoje sałatki od dawna polewam olejem lnianym – kupuję go w sklepie ze zdrową żywnością, gdzie jest przechowywany w lodówce. Olej lniany przechowywany w temperaturze pokojowej momentalnie traci niektóre swoje właściwości zdrowotne.
Aby sycąca sałatka była jeszcze smaczniejsza, robię dressing z olejem lnianym. To jeden z moich ulubionych sosów do sałatek! Mieszam składniki:
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki musztardy z dobrym składem (ja używam tej: Musztarda Kremska Develey)
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli himalajskiej
Pyszny, spróbujcie koniecznie! Smakuje jak sos miodowo-musztardowy, tyle że całkowicie wegański.
Przede wszystkim najważniejsze, żeby Wasza sycąca sałatka była smaczna. Wrzucajmy do swoich sałatek tylko to, co rzeczywiście lubimy! Nie warto zmuszać się do zdrowego jedzenia, które nie do końca nam smakuje.
A jakie sycące dodatki Wy lubicie dodawać do swoich sałatek? ❤️