Praliny śliwkowo-czekoladowe to jeden z moich ulubionych deserów. Jeśli robiliście kiedyś domowe słodkie pralinki, wiecie jak krótki jest czas ich przygotowania! Zrobienie tych śliwkowo-czekoladowych zajmuje mi dosłownie 10 minut. Może 15, jeśli staram się o bardzo równe, ładne kuleczki.
To bardzo prosty przepis – nie musimy gotować wcześniej kaszy, moczyć i gotować cieciorki… Po prostu wrzucamy wszystko do dobrego blendera (najlepiej z ostrzem w kształcie litery S), lepimy kuleczki i gotowe!
Potrzebujemy tylko 6 składników – możliwe nawet, że wszystkie z nich są w tej chwili w Waszej kuchni. Macie wolny kwadrans? Zapraszam Was na pyszne praliny!
PRALINY ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWE – czego potrzebujemy?
- 1 szklanka (200 g) nerkowców
- 1 szklanka (200 g) suszonych śliwek
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 płaska łyżka zmielonego karobu (czyli mączki chleba świętojańskiego)
- ½ lub 1 łyżka syropu z agawy – według uznania (może być płynny miód, jeśli używacie)
- garść migdałów blanszowanych w płatkach
PRALINY ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWE – przepis krok po kroku:
- Na początek wrzucamy dużą garść migdałów blanszowanych w płatkach do blendera i włączamy go kilka razy na parę sekund, żeby uzyskać małe kawałki na posypkę (jak na zdjęciu). Uważamy przy tym, żeby nie zmielić płatków za drobno. Gotową posypkę wykładamy na głęboki talerz albo do miseczki. Ważne, żeby przygotować posypkę na początku, kiedy blender nie lepi się jeszcze od syropu z agawy.
- Teraz do blendera wrzucamy szklankę nerkowców, 1 płaską łyżkę kakao i 1 płaską łyżkę karobu. Blendujemy.
- Do zblendowanych sypkich składników wrzucamy szklankę suszonych śliwek i ½ lub całą łyżkę syropu z agawy. Blendujemy aż powstanie lepka masa.
- Z powstałej masy lepimy niewielkie kuleczki i obtaczamy w przygotowanych płatkach migdałów. Dzięki temu, że kuleczki są lepkie, migdały będą świetnie się trzymać. Smacznego!
Mniej słodkie, ale równie pyszne praliny: Praliny cynamonowe z jagodami goji – zdrowe słodycze!
Jeśli lubicie też słone przekąski, zajrzyjcie tutaj: Prażona ciecierzyca PRZEPIS – 3 najlepsze smaki.
Koniecznie dajcie znać jak wypróbujecie ten przepis. Będzie mi też bardzo miło, jeśli udostępnicie ten post klikając przycisk pod poniższymi zdjęciami! ❤️