Chleb z kaszy gryczanej niepalonej? Wypróbujcie mój najlepszy, ulubiony przepis na bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej białej!
Uwielbiam kanapki – ten najprostszy w przygotowaniu szybki posiłek towarzyszył mi przez całe dzieciństwo. Jednak ponieważ już od długiego czasu unikam produktów pszennych, musiałam znaleźć alternatywę dla tradycyjnego chleba. Więcej na ten temat pisałam tutaj: Dlaczego nie jem pszenicy? Czy pieczywo pełnoziarniste jest zdrowe?
W większości piekarni można dostać chleby żytnie czy orkiszowe, jednak zazwyczaj zawierają one też inne podejrzane składniki. Po rozmowie ze sprzedawczyniami wychodzi również na jaw, że chleb o nazwie „żytni” jest żytnim tylko w kilkudziesięciu procentach, a jego większość stanowi pszenica.
W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na chleb z kaszy gryczanej niepalonej. Wstawiam więc i swoją wersję kminkowo-czosnkową. Ja wolę robić chleb z samej kaszy gryczanej, bez dodatku płatków owsianych – taki najprostszy smakuje mi najbardziej. Kminek i czosnek to moje ulubione dodatki urozmaicające monotonny, gryczany smak chleba!
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej – czego będziesz potrzebować?
- 500 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej
- 2 łyżki kminku
- 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
- opcjonalnie: szczypta lubczyku, czarnuszki, tymianku i oregano
Jak przygotować chleb z kaszy gryczanej niepalonej krok po kroku?
- Kaszę płuczemy i zalewamy przefiltrowaną wodą – tyle, aby ją przykryć. Zasłaniamy ściereczką i zostawiamy na około 1-2 godziny.
- Zaglądamy do kaszy – jeśli wchłonęła wodę, dolewamy troszeczkę i mieszamy. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 48 godzin. W międzyczasie mieszamy kaszę 3-4 razy dziennie.
- Po 2 dniach odlewamy wodę, jeśli jest jej za dużo. Kasza powinna się kleić. Blendujemy kaszę z solą i wyciśniętym czosnkiem.
- Dodajemy do masy kminek i inne przyprawy. Całość mieszamy.
- Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i wkładamy do wyłączonego piekarnika na 8-12 godzin.
- Zdejmujemy ściereczkę i pieczemy chleb w temperaturze 200 stopni przez około godzinę – każdy piekarnik jest nieco inny, więc trzeba być czujnym.
- Upieczony chleb zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Smacznego!
A może zastanawiacie się, jak zrezygnować z jedzenia pszennego chleba? Skorzystajcie z moich podpowiedzi: Co zamiast chleba? 8 wskazówek jak nie jeść pszenicy ❤️
Pingback: Plany na lato 2018 - Moja inspiratornia()
Pingback: Czerwcowe inspiracje cz. 1 - szparagi, pierwsze pierogi i dżemy, Veg Deli - Moja inspiratornia()
Pingback: Sprzęty niezbędne w zdrowej kuchni + moja wish lista()