Jak wybrać dobre awokado? Dziś podzielę się z Wami kilkoma sztuczkami na sprawdzenie, czy awokado które chcemy kupić jest dojrzałe, smaczne i ma jasny miąższ. Dostałam kilka wiadomości od Was, że chętnie poznacie moje sposoby!
Awokado jem bardzo często, dlatego trzymanie się poniższych zasad pozwala mi regularnie unikać rozczarowań. Oszczędzam też sporo pieniędzy, bo kupione przeze mnie awokado po rozkrojeniu nie lądują w koszu.
Poniższe wskazówki na pewno pomogą w wybraniu najlepszego awokado, choć niekiedy może okazać się, że wskutek złego transportu do sklepu bądź niewłaściwego przechowywania przez sprzedawcę idealnie miękkie awokado po rozkrojeniu i tak okaże się poobijane lub ciemne.
Warto jednak poznać kilka sposobów na kupowanie dobrego awokado, aby zminimalizować ewentualne ryzyko. Sama regularnie wybieram awokado trzymając się poniższych zasad i nie pamiętam, kiedy ostatnio zdarzyło mi się niesmaczne po rozkrojeniu.
JAK WYBRAĆ DOBRE AWOKADO W 3 KROKACH:
1. Szukamy odmiany hass
W polskich sklepach znajdziemy najczęściej 2 popularne odmiany awokado:
- HASS (z ciemną chropowatą skórką)
- FUERTE (wydłużone, z zieloną gładką skórką).
Ja kupuję tylko awokado HASS – czyli te ciemne, z chropowatą skórką. Dlaczego nie sięgam po odmianę FUERTE?
- Awokado HASS są moim zdaniem dużo smaczniejsze.
- Miąższ dojrzałego awokado HASS jest bardziej kremowy niż w przypadku dojrzałego awokado FUERTE.
- Zauważyłam, że niektóre awokado FUERTE nie robią się z czasem w ogóle miękkie – psują się jako wciąż twarde owoce. W pewnym momencie doszłam do wniosku, że szkoda pieniędzy.
Awokado HASS kupuję najczęściej w Biedronce, a czasem w Lidlu lub Leclercu.
2. Test naciśnięcia
Dobre awokado HASS powinno być umiarkowanie miękkie. Jeśli owoc przy delikatnym naciśnięciu jest miękki ale wciąż stawia opór, najprawdopodobniej będzie smaczny.
Oczywiście zbyt miękkie awokado będzie przejrzałe i ciemne w środku.
3. Test szypułki
Kiedy mamy już delikatnie miękki owoc, warto sprawdzić szypułkę.
W przypadku dojrzałego awokado możemy bez trudu usunąć szypułkę (nie będzie się ona mocno trzymać).
Jeśli w miejscu gdzie była szypułka widzimy jasny (nie czarny) miąższ, awokado które wybraliśmy powinno być dobre!
ILE MOŻNA PRZECHOWYWAĆ ZAKUPIONE AWOKADO?
Dobre awokado z usuniętą już szypułką powinniśmy zjeść jak najszybciej. Jeśli zaryzykujemy i zdecydujemy się przechowywać je parę dni, może okazać się ciemne w środku.
A jeśli chcielibyście wiedzieć z jakimi produktami dobrze jeść awokado, a z jakimi lepiej go nie łączyć, zajrzyjcie tutaj: Jakich owoców nie łączyć? 5 prostych zasad.
A jakie awokado Wy kupujecie najczęściej? Macie swoje sposoby? ❤️
Pingback: Wrześniowe inspiracje #2 - urodziny, Chude ciacho, teatr, Kler i joga()