Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Jeśli zazwyczaj nie decydujecie się na zakup produktów ekologicznych, na pewno zadawaliście sobie kiedyś to pytanie.
Warzywa i owoce powinny stanowić dużą część naszej codziennej diety. Niestety jedzenie dostępne w marketach pochodzi w większości ze zwykłych, nieekologicznych upraw – dlatego nie musi ono spełniać szczególnie rygorystycznych norm dotyczących obecności pestycydów.
Dlaczego usuwanie pestycydów jest ważne?
Pestycydy to środki używane do zabijania wszelkich organizmów mogących przeszkodzić w produkcji roślin. Są to na przykład substancje owadobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze czy bakteriobójcze.
Jak wiadomo, środki toksyczne dla innych organizmów mogą stanowić zagrożenie także dla człowieka. Osoby pracujące przy opryskach noszą specjalne kombinezony ochronne, mimo to zdarzają się bardzo poważne zatrucia – nawet śmiertelne. W końcu pestycydy zostały stworzone po to, aby zabijać żywe organizmy.
Produkty bio, pochodzące z upraw ekologicznych, muszą spełniać rygorystyczne normy dotyczące obecności pestycydów w żywności. Ale co zrobić, jeśli ich regularne kupowanie jest dla nas zbyt kosztowne?
Warzywa i owoce powinny stanowić bardzo dużą część naszej diety, dlatego warto zastanowić się jak usunąć pestycydy ze zwykłych produktów tanio, szybko i co najważniejsze skutecznie!
Jak usunąć pestycydy – którą metodę wybrać?
W internecie polskim i anglojęzycznym znajdziemy mnóstwo sposobów pozbycia się pestycydów z żywności. Przeglądając je, warto wybrać taką metodę usuwania pestycydów, której skuteczność została potwierdzona badaniami.
Regularne dodatkowe mycie owoców i warzyw z pestycydów zajmuje trochę czasu i energii. Jeśli pragniemy usuwać pestycydy z każdego owocu i warzywa które trafi na nasz talerz, spowalnia to nasze codzienne przygotowywanie posiłków.
Wychodzę z założenia, że jeśli wybierzemy metodę, której skuteczność została potwierdzona badaniami, nasze starania będą miały sens.
Z jakich sposobów NIE korzystam?
Warto wspomnieć, że specjalne płyny do mycia owoców i warzyw oraz rozcieńczany wodą ocet nie wykazują skuteczności jeśli chodzi o neutralizowanie pestycydów. Mogą one być natomiast skuteczne w zabijaniu niektórych rodzajów bakterii.
Tymczasem w internecie możemy natknąć się na artykuły zachęcające do rozcieńczania octu wodą w celu usuwania pestycydów (na przykład tutaj). Taką informację znalazłam nawet w książce „Zamień chemię na jedzenie” (mimo to niektóre informacje w niej zawarte uważam za wartościowe dla początkujących).
Z jakich dwóch potwierdzonych naukowo metod WARTO skorzystać?
1. SÓL + WODA
Sól rozpuszczamy w przefiltrowanej wodzie (proporcje: 1 część soli na 9 części wody). Owoce i warzywa moczymy w takim roztworze (najlepiej przez 10 minut), a następnie bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Ten sposób został przytoczony w książce „Jak nie umrzeć przedwcześnie” (moja recenzja tutaj), link do badań: EurekaMag.com.
W internecie często podaje się ten sposób, ale ze znacznie mniejszą ilością soli. Widziałam też artykuły, w których autorzy nawet nie wspominają ile soli należy rozpuścić w wodzie, aby roztwór był skuteczny.
2. SODA OCZYSZCZONA + WODA
Sodę rozpuszczamy w przefiltrowanej wodzie (proporcje: 1 czubata łyżka stołowa sody na 1 litr wody). Owoce i warzywa moczymy w takim roztworze (najlepiej przez 15 minut), a następnie bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Link do badań: EurekAlert.org. Ten sposób wydaje się najtańszy i najłatwiejszy. Tak jak podano w streszczeniu, warto moczyć owoce i warzywa przez aż 15 minut, aby usunąć z nich jak największą ilość rożnego rodzaju pestycydów.
Ten sposób też jest często podawany w internecie, ale zazwyczaj nie wspomina się o tym, jak ważne jest długie moczenie produktów w roztworze.
Oprócz przedstawionych powyżej metod, na pewno istnieją też inne skuteczne sposoby na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców. Podzieliłam się z Wami takimi potwierdzonymi naukowo metodami, które uważam za najtańsze i najprostsze.
Nie istnieje pewnie metoda, która zneutralizuje 100% wszystkich rodzajów pestycydów. Aby nasze codzienne starania miały w ogóle sens, warto korzystać ze sposobów, które wykazują największą skuteczność w badaniach.
A jakie jest Twoje podejście do usuwania pestycydów z warzyw i owoców?
Jeśli uważasz ten artykuł za wartościowy, udostępnij go proszę klikając przycisk poniżej. ❤️