Co jedzą witarianie? Jak wiecie, w tym roku postanowiłam, że latem będę odżywiać się witariańsko. Lato już się kończy i pora na kolejny surowy foodbook – pokażę Wam co pysznego można stworzyć z surowych owoców, surowych warzyw, liści, nieprażonych nasion i orzechów!
Surowe, żywe jedzenie dobrej jakości jest oczyszczające i bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Aby urozmaicić smak, zdarzało mi się wrzucić do surowego jedzenia przetworzone termicznie dodatki takie jak płatki drożdżowe lub nerkowce. Prawie w ogóle nie dodawałam soli do swoich potraw i zupełnie się od niej odzwyczaiłam.
Jeśli jesteście ciekawi co jadłam na samym początku mojego witariańskiego wyzwania, zajrzyjcie tutaj: RAW przepisy – witarianizm. Surowy foodbook (cz. 1). A tu znajdziecie kolejne propozycje posiłków: Surowe jedzenie w lato – foodbook (cz. 2).
Za kilka dni na blogu pojawi się podsumowanie moich 3 miesięcy na diecie witariańskiej. Jeśli jesteście ciekawi jakie efekty zaobserwowałam i czy zmieniło się moje zdrowie, zajrzyjcie koniecznie!
A jeśli jesteście ciekawi co jedzą witarianie, poniżej znajdziecie witariańskie inspiracje. ☺️
CO JEDZĄ WITARIANIE? Surowy foodbook – cz. 3:
To standardowa sałatka, którą jem prawie codziennie. Pomidorki cherry, sałata rzymska, awokado oraz prosty sos: trochę soku z cytryny zmieszanego z odrobiną syropu klonowego. Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe!
Nie jestem fanką ciast, ale to surowe brownie było obłędne. Być może dlatego, że w smaku jest dość gorzkie ze względu na sporą ilość kruszonych ziaren kakaowca.
Inspirowałam się przepisem Agi, który trochę zmodyfikowałam – dałam więcej orzechów i kruszone ziarna kakao (zamiast sproszkowanych). Aby brownie pozostało chrupiące, nie blendowałam wszystkich składników zbyt długo i dokładnie. Na górze posypałam rozdrobnionymi orzechami włoskimi i kruszonymi surowymi ziarnami kakaowca. Było naprawdę przepyszne!
To kolejny witariański deser z pomysłu Agi – witariańskie mini bułeczki cynamonowe. Ususzyłam w dehydratorze plastry bananów posypane sporą ilością cynamonu, a po wyjęciu smarowałam je z jednej strony zdrowym karmelem i zawijałam w roladki. Bardzo dobre nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. ?
Mam ogromną słabość do świeżych pomarańczy i wyciskanego soku pomarańczowego. Mogłabym jeść je bez końca!
Pomysł na sałatkę z ostrym meksykańskim guacamole wzięłam z kanału Nowa Siła. Nie wiem czemu wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby do sałatki dodać ostre guacamole! To połączenie okazało się świetne, a z surowymi krakersami z dehydratora jest jeszcze bardziej sycące.
W sierpniu kolejny raz odwiedziłam Vege Miasto i zamówiłam raw spaghetti z cukinii i marchewki z serkiem z nerkowców i suszonymi pomidorami.
Oczywiście to danie nie jest w 100% witariańskie (ze względu na nerkowce i suszone pomidory – pochodzące najpewniej z oleju), ale i tak bardzo miło że ktoś pomyślał o umieszczeniu w karcie surowego makaronu. Bardzo smaczne!
Krakersy z ostrym guacamole to świetny pomysł, kiedy mamy zachciankę na coś niezdrowego. ☺️ Krakersy suszę w dehydratorze w niskich temperaturach. Ponieważ w sierpniu robiło się czasem chłodno i nieco deszczowo, dodawałam do awokado rozgrzewającą świeżą papryczkę chili.
Awokado faszerowane kuminową pastą na bazie migdałów – bardzo dobre, dzięki kuminowi ma nieco egzotyczny posmak. Połączenie migdałów i awokado jest bardzo sycące. Przepis znalazłam u Agi w tym filmiku (zaczyna się od 11:15).
Surowe spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym. Sos to zblendowane: pomidory (świeże i suszone), świeża papryka, zioła, czosnek i olej lniany. Spaghetti z cukinii wymieszałam z sosem i posypałam płatkami drożdżowymi. Proste jedzenie, ale naprawdę pyszne – uwielbiam włoską kuchnię.
Witariańskie propozycje warszawskiej wegańskiej restauracji Leonardo Verde! Po lewej stronie: surowe wegańskie cannelloni z serkiem z nerkowców na pysznej sałatce, a po prawej: raw pizza z surowym sosem pomidorowym, serkiem z nerkowców i duużą ilością rukoli.
Jeśli jesteście z Warszawy i jecie dużo surowych potraw, polecam Wam te dania. Bardziej smakowała mi chyba surowa pizza, była przepyszna! Cannelloni też świetne. Warto spróbować!
O surowych pomidorowych krakersach pisałam ostatnio: Blender nowości WRZESIEŃ 2018: raw krakersy, arbuz. Jeśli chodzi o witariańskie krakersy, jest to ostatnio mój ulubiony smak!
Też jedliście w lato dużo surowych owoców i warzyw? ❤️